בתוכניות הלימודים של פורום אירופה מתקיימים מדי שנה לפחות שני סיורים לימודיים.
הסיורים הם קורסים המקנים נקודות זכות.
ההשתתפות כרוכה בתשלום דמי השתתפות, אך פורום אירופה מסבסד את עלות הסיורים.
להלן רשימה של סיורים שיצאנו אליהם בעבר:
סיור לימודי למוסדות האיחוד האירופי ונאט"ו בבריסל (מתקיים אחת לשנתיים)
שני מוסדות מולטילטרליים בבריסל, האיחוד האירופי ונאט"ו, הם מוקד הסיור הלימודי. בעוד האיחוד האירופי הינו "חייה ייחודית" על-לאומית, ונאט"ו היא ארגון בין-ממשלתי טהור, שניהם מחפשים יעדים חדשים להצדיק את דרכם. הדבר נכון במיוחד בתקופה ששניהם סובלים בה מריבוי משברים. הסיור מתמקד בתהליך האינטגרציה ובקבלת החלטות קולקטיביות ומחייבות. הסיור מאפשר לתלמידים להעמיק את ההבנה כיצד האיחוד האירופי ונאט"ו פועלים, ולהוסיף להבנה הלימודית האקדמית רובד חוויתי והתנסותי. הוא מפגיש את התלמידים עם מקבלי ההחלטות והגורמים המייעצים והמשפיעים עליהם, ונותן להם הזדמנות להציג בפניהם שאלות ולנהל עמם דיון בנושאים כלליים ועכשוויים, ובייחוד בנושאים ספציפיים המעניינים אותם מחקרית.
במהלך הסיור מתקיימים פגישות ודיונים עם פוליטיקאים, דיפלומטים, פקידים, מומחים ומרצים העובדים במוסדות אלו או מומחים להם, וגם עם דיפלומטים ישראלים המשרתים במשלחת ישראל לאיחוד האירופי ונאט"ו ועם ארגון לובי פרו ישראלי. אנו מבקרים במועצת השרים, בנציבות האירופית, בפרלמנט האירופי, בשירות החוץ האירופי ובמפקדת נאט"ו.
כמו כן, במסגרת אילוצי הזמן, הסיור מפגיש את הסטודנטים עם בלגיה, פדרציה שסועה בין הקהילה הוואלונית לפלמית, שבריסל היא בירתה, ואולי אחד הגורמים המונעים את התפרקותה.
אתגרים חדשים לליברליזם ביבשת הישנה (2019, 2021, 2023)
ברחבי מערב אירופה, הסדרים פוליטיים ותיקים נמצאים תחת מתקפה. מפלגות ימין קיצוני צוברות פופולריות, והדבר מוביל לקיטוב מוגבר ולפיצול בחברה. איך דמוקרטיות ליברליות ממשיכות לקיים את ערכי הליבה והנורמות שלהן ונלחמות עליהם? בסיור חקרנו את התגובות השונות למשבר על ידי ביקור במוסדות ופגישות עם נציגי חוגים אינטלקטואליים ותרבותיים, פקידים, מקבלי החלטות, אנשי תקשורת ומומחים אחרים בשווייץ, בצרפת ובגרמניה.
וינה: ביוגרפיה של "העיר הכי ראויה למגורים בעולם" (2023)
פרופ' ג'וזף פטרוש, אוניברסיטת אלברטה, קנדה
האם וינה היא אכן "העיר הכי ראויה למגורים בעולם"? מה הופך אותה לכזו?
הקורס הציג בפני התלמידים נושאים הקשורים לתולדות וינה וסביבתה מהתקופה הפרהיסטורית ועד ימינו. לאחר שלמדנו בכיתה בירושלים, טסנו לווינה וביקרנו באתרים הנדונים, על מנת להבין אותם בתוך הקשר: ארמונות, גנים, מטה האו"ם, אנדרטאות, שכונות מגורים ועוד.
גרמניה וצרפת: מלחמה, התפיסות ומעבר. סיור לימודי מברלין לפריס (2018, 2022)
לאורך ההיסטוריה הארוכה שלהם, היחסים בין הצרפתים לגרמנים התאפיינו בעיקר באיבה ובמלחמות מרות. רק אחרי 1945 החל תהליך של פיוס. האבות המייסדים של תהליך זה עיצבו לא רק את מה שיתפתח לברית חזקה בלב מערב אירופה, אלא גם את ליבת האיחוד האירופי העתידי. אף כי לא בלי קשיים, הידידות הצרפתית-גרמנית הפכה סמל לדרך מוצלחת להתגבר על ההיסטוריה באמצעות שיתוף פעולה שליו. אינטראקציות אלו של שיתוף פעולה כוללות טווח רחב של פעילויות, ובהן חילופי נוער, שותפויות עירוניות ושורה של מוסדות וארגונים דו-לאומיים.
שלא בהשפעה ישירה על עניינים פוליטיים פנימיים, סוג זה של אירופיזציה מחבר בין צרפתים וגרמנים במגוון דרכים, והופך את השותפות ביניהם לכוח המניע של האינטגרציה האירופית.
הסיור הלימודי חקר את העקבות ההיסטוריים כתזכורות לאיבה ששררה בין צרפת לגרמניה, כמו גם פרקטיקות של שיתוף פעולה בין השתיים. הוא סיפק למשתתפים מגוון רחב של מפגשים והתנסויות שהראו כיצד, מצד אחד, זיכרון קולקטיבי והבדלים פוליטיים, תרבותיים ולשוניים יכולים להוות אתגרים מתמשכים ליחסים הבילטרליים, אך גם כיצד, מצד שני, הצליחו תהליכי הפיוס לעצב ברית איתנה.
היסטוריה חברתית ותרבותית בלב אירופה (2021, בשיתוף עם אוניברסיטת אינסברוק)
פרופ' קורט שאר, אוניברסיטת אינסברוק, אוסטריה
רכס Ötztal נמצא באלפים המזרחיים המרכזיים, בטירול שבמערב אוסטריה ובצפון איטליה.
בסיור הלימודי ב- Ötztalהתעמקנו בנושאים הבאים: ההיסטוריה של ההתנחלויות באזורי האלפים הגבוהים; ההיסטוריה של גבולות המדינה; האלפים כנוף לאומי טעון; Länderkunde: סיפור של נוף ורעיונות לאומיים; האלפים כנוף תרבותי וההשפעה האנושית; ראשית הנוף התרבותי-אלפיני; אלמנטים של נוף תרבותי אלפיני; אנרגיה ושינויים מרחביים; היסטוריה של האלפים במבחר ציורים היסטוריים; היסטוריה של התיירות בטירול; אינסברוק בצומת הדרכים: היסטוריה של עיר אלפינית.
נופים מטרידים: התנגשויות, מהומות ותקיפות – סיור לימודי למינכן ולנירנברג (סיור בינלאומי של מרכזי DAAD ללימודים גרמניים, בהובלת המרכז באוניברסיטה העברית, 2017)
לאורך ההיסטוריה, העיר מינכן וחלקים אחרים של המדינה הפדרלית בוואריה עוצבו על ידי סערות פוליטית, מהומות והתפרצויות של אלימות פוליטית. בפרט המאה ה-20, "מאה של אלימות", עדיין משפיעה על החיים הפוליטיים והתרבותיים בגרמניה. זיכרון המהומות הפוליטיות, ההתנגשויות האידיאולוגיות והפיגועים השאיר עקבות בנופי ערי גרמניה. מלבד ברלין, בירת בוואריה מינכן היא ככל הנראה אחד המטרופולינים למודי האלימות ביותר בגרמניה בת ימינו. אירועים כמו "הרפובליקה הסובייטית של בוואריה" ב-1919, פוטש היכל הבירה של היטלר ב-1923, הכתרת מינכן כ"בירת התנועה הנאצית" במהלך שנות השלושים והארבעים, פיגועי טרור לאחר המלחמה כמו רצח הספורטאים במהלך המשחקים האולימפיים ב-1972, הפיצוץ באוקטוברפסט ב-1980 ושני מקרי הרצח שביצעה ה-NSU, המחתרת הניאו-נאצית, ב-2001 וב-2005, יוצרים מארג של "אלימות מהדהדת". המטרופולין הפרנקוני השכן של מינכן, נירנברג, עוצב באופן דומה על ידי אלימות פוליטית: במהלך שנות ה-30 אירחה נירנברג כנסי ענק של המפלגה הנאצית. כיום קיים מוזיאון במרכז הכנסים לשעבר; לאחר המלחמה התקיימו בנירנברג משפטים נגד פושעי מלחמה נאצים; ב-1973 תקפה קבוצת הטרור המרקסיסטי הרדיקלי "תאי המהפכה" את מתקני תאגיד ITT, וב-1979 נעצר בנירנברג חבר בסיעת הצבא האדום. בין השנים 2000 ו-2009 הייתה המחתרת הניאו-נאצית אחראית לשלושה מקרי רצח אכזריים בעיר ולפיצוץ כמה מטעני חבלה.
בסיור פגשנו את ההיסטוריה הבעייתית של מינכן ונירנברג וחקרנו שכבות שונות של זיכרונות, סותרים בחלקם, בתוך ההיסטוריה והתרבות הפוליטית הגרמנית.
נוכחות גרמנית בסיציליה ובדרום איטליה (2024)
בסיור חקרנו את ההתקשרויות המתמשכות והסבוכות של גרמנים עם סיציליה ודרום איטליה. למדנו על הנוכחות הגרמנית של ימי הביניים, במיוחד על ההשפעה של שושלת בית הוהנשטאופן מהמאה השתים עשרה ועד המאה הארבע עשרה. למלכי השושלת אנרי הרביעי, פרידריך השני וכו' הייתה השפעה דרמטית על האי הגדול ביותר של הים התיכון. חקרנו לעומק את הקסם של רומנטיקנים גרמנים מסיציליה ודרום איטליה, תוך התעמקות בהערצה הרומנטית של דמויות כמו גתה לעבר היווני והרומי העשיר של האי. כמו כן עסקנו בעבר הבעייתי של הנוכחות הנאצית בסיציליה. הסיור כלל הרצאות של חוקרים ומדריכים מקומיים, והדרכה על ידי הסטודנטים בנושאים שקיבלו על עצמם להציג.