תואר שני בלימודי גרמניה בת-ימינו: פוליטיקה, חברה ותרבות

תוכנית MA בינלאומית בגרמניה בת-ימינו: פוליטיקה, חברה ותרבות

מטרת התוכנית בלימודי גרמניה בת ימינו: פוליטיקה, חברה ותרבות היא לתת לתלמידינו כלים ללימוד ולחקר תהליכים בני זמננו בחברה הגרמנית: מקומה של גרמניה באיחוד האירופי ובאינטגרציה האירופית; תרומתה לתמורות גלובליות בכלכלה, בפוליטיקה, במדע ובטכנולוגיה; חלקה של גרמניה בחיי התרבות והאמנות העכשוויים; המבנה הפוליטי והחוקתי של הרפובליקה הפדרלית של גרמניה; מודל כלכלת השוק החברתי; אתגרים בעקבות איחוד גרמניה בשנת 1989, ועוד.

כחלק מהאופי הרב-דיסציפלינרי של פורום אירופה, התוכנית משויכת לשלוש פקולטות: מדעי החברה, משפטים ומדעי הרוח.

קבלה לתוכנית

התוכנית מיועדת לבעלי תואר ראשון ממוסד אקדמי בישראל או בחו"ל המוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה בישראל, עם ציון ממוצע של 80 לפחות.

ידיעת השפה הגרמנית איננה מהווה תנאי מוקדם לקבלה לתוכנית, אך כל התלמידים חייבים לעבור קורס גרמנית למתקדמים או להציג תעודה על ידע בגרמנית ברמת B1.2 כתנאי לקבלת התואר. ניתן ללמוד גרמנית בקורסי האוניברסיטה העברית או במוסד אחר. התוכנית מציעה לתלמידים מלגה לקורסי קיץ בשפה הגרמנית באוסטריה.

מלגות

התוכנית מציעה מלגות מחיה בגובה שכר הלימוד, מלגות הצטיינות, מלגות ללימוד השפה הגרמנית, מלגות נסיעה (למשתתפים בסיורים לימודיים באירופה) ומלגות מחקר.

מהלך הלימודים

תוכנית הלימודים נמשכת שנתיים. הלימודים מתקיימים באנגלית.

מלבד קורסים פרונטליים, יש לנו סדנות סימולציה, סיורים לימודיים באירופה, התמחות מעשית במוסדות שעובדים עם גרמניה (למעוניינים), קורסים אינטנסיביים עם מומחים מחו"ל, ואפשרות ללמוד סמסטר בחו"ל.

בתוכנית חמישה תחומי התמחות לבחירה:

1. פוליטיקה וכלכלה
  2. משפט ויחסים בינלאומיים
  3. גיאוגרפיה ולימודים עירוניים
  4. היסטוריה וסוציולוגיה
  5. ספרות, פילוסופיה, תרבות ואומנות

תוכנית ה-MA מציעה שני מסלולי לימודים לבחירה: מחקרי ולא-מחקרי. הבחירה בין המסלולים תתבצע בסוף שנה א'.

מסלול מוסמך לא-מחקרי ( סה"כ 38 נ"ז)

תלמידי המסלול הלא מחקרי נדרשים לבחור שלושה מתוך חמשת מסלולי ההתמחות של התוכנית. מומלץ כי לפחות אחד ממסלולי ההתמחות יהיה בזיקה ישירה לתחום הלימודים בתואר הראשון של התלמיד. תוכנית הלימודים תורכב באופן אישי לכל תלמיד בתיאום עם יועץ התוכנית, בהתחשב בתחומי ההתעניינות של התלמיד ובתחום התמחותו בתואר הראשון.

קורסי יסוד (8 נ"ז):

• יש לבחור מרשימת קורסי היסוד של התוכנית,  מתוך המסלולים שלא נבחרו כמסלולי ההתמחות של התלמיד.

קורסי חובה (14 נ"ז):

• הקולוקוויום של תלמידי פורום אירופה (2 נ"ז) - קורס 54677 + 54777
  • סמינר מתודולוגי בשנה א' (2 נ"ז) – קורס 54699
  • 2 קורסי סימולציה (2 נ"ז)
  • קורס או סמינר מתקדם בשפה הגרמנית (8 נ"ז)

*תלמיד שישלים פחות מ-8 נ"ז בשפה הגרמנית, ישלים את מכסת הנקודות באמצעות קורסים אחרים המוצעים בתוכנית.

קורסי חובת בחירה (10 נ"ז):

• קורסים מתוך רשימת קורסי חובת הבחירה של התוכנית, לבחירה בשני מסלולי התמחות (6 נ"ז)
  • כתיבת עבודה סמינריונית בשנה א', באחד מקורסי חובת הבחירה המוגדר כסמינריון (4 נ"ז)

קורסי בחירה (6 נ"ז):

• קורסים מתוך רשימת קורסי הבחירה של התוכנית (2 נ"ז)
  • כתיבת עבודה סמינריונית בשנה א', באחד מקורסי הבחירה המוגדר כסמינריון (4 נ"ז)

תנאי המעבר למסלול המחקרי בתום שנה א':

א) נלמדו קורסי מוסמך בהיקף של לפחות 50% מהנ"ז לתואר בציון ממוצע 85 לפחות;

ב) ציון 85 לפחות בעבודה הסמינריונית שנכתבה בשנה א';

ג) אישור בכתב מחבר סגל אשר ינחה את המחקר לתזה, כולל נושא המחקר;

ד) הגשת תוכנית מחקר ואישורה על ידי ראשת התוכנית.

מסלול מוסמך מחקרי (36 נ"ז)

סיום לימודים במסלול זה הינו חלק מדרישות הקבלה ללימודי דוקטורט.

תלמידי המסלול המחקרי נדרשים לבחור 2 מתוך חמשת מסלולי ההתמחות של התוכנית. מומלץ כי לפחות אחד ממסלולי ההתמחות יהיה בזיקה ישירה לתחום הלימודים בתואר הראשון של התלמיד. תוכנית הלימודים תורכב באופן אישי לכל תלמיד בתיאום עם יועץ התכנית, תוך התחשבות ברצונותיו של התלמיד ובתחום התמחותו בתואר הראשון.

קורסי יסוד (8 נ"ז):

קורסי חובה (16 נ"ז):

• קולוקוויום תלמידי פורום אירופה (2 נ"ז) - קורס 54677 + 54777
  • סמינר מתודולוגי שנה א' (2 נ"ז) – קורס 54699
  • סמינר מתודולוגי שנה ב' (2 נ"ז)
  • 2 קורסי סימולציה (2 נ"ז)
  • קורס או סמינר מתקדם בשפה הגרמנית (8 נ"ז)

*תלמיד שישלים פחות מ-8 נ"ז בשפה הגרמנית, ישלים את מכסת הנקודות באמצעות קורסים אחרים המוצעים בתכנית.

קורסי חובת בחירה (12 נ"ז):

• קורסים מתוך רשימת קורסי חובת הבחירה של התוכנית, לבחירה בשני מסלולי התמחות (8 נ"ז)
  • כתיבת עבודה סמינריונית בשנה א', באחד מקורסי חובת הבחירה המוגדר כסמינריון (4 נ"ז)

עבודת תזת מוסמך (35% מהציון הסופי)

• עבודת התזה תיכתב תחת הנחייתו\ה של איש\אשת סגל ממדעי החברה, משפטים או מדעי הרוח. ציון על עבודת התזה יינתן על ידי מנחה\ת העבודה ועל ידי שופט חיצוני נוסף.

לתכנית הלימודים המלאה

מנהלת אקדמית של התכנית: פרופ' גילי דרורי
רכזת התכנית: גב' אלישבע מואטי
יועץ התכנית: ד"ר טוביאס אברכט-הרטמן